Er wordt vaak gediscussieerd over lichtopbrengst, lumen en Watt.

“je had het gisteren over de lage lichtopbrengst van de Pharox-lamp ten opzichte van de geclaimde vergelijkbaarheid met een 60 Watt gloeilamp. Pas op, dat is appels met peren vergelijken:
de lichtstroom (in lumen) per eenheid opgenomen vermogen (in Watt) bepaalt de efficiency van elke lamp, zie www.olino.org/articles/2007/08/11/overzichtsartikel_lampmetingen

Bij meting komt de Pharos-lamp (en dit is al de 2e generatie!!) er uit met 33 lumen per Watt; de Osram 60 Watt gloeilamp met 12 lumen per  Watt; dat betekent dat de Osram gloeilamp voor dezelfde hoeveelheid licht 2,75 maal meer energie nodig heeft. Dus dat de Pharoxlamp voor dezelfde lichtstroom 64% energiebesparing geeft.”

“Als je het testresultaat in detail leest kom je tot een nog veel afschuwelijker ontdekking: met deze powerfactor geldt dat voor iedere kWh aan netto vermogen, er 4.5 – 5 kVAhr aan reactie vermogen is geweest. Hiervoor betalen grote bedrijven, particulieren niet. Zie ook dit artikel over PF. Deze lamp heeft veel blindvermogen nodig, wat ligt aan de opbouw en componentkeuze van het elektronische voorschakelapparaat.
www.olino.org/articles/2008/05/17/lemnis-pharox-warmwit-ultra-efficient-ii

Dank aan Paul Cohn…. maar wat bedoel je nou precies met dat blindvermogen van de Pharox? Is dat nu wel of niet gunstig voor de wereld?